Op en top Bangkok

Bangkok, we zijn er weer! En dat voelt goed. Hoewel het een chaotische stad is zijn wij er helemaal weg van! De drukte, de geuren van alle eetkraampjes, de prachtige tempels en de wirwar van alle mooie mensen. Buiten dat bestaat Bangkok niet alleen uit hoge betonnen gebouwen, de stad kent ook mooie groene parken en mensen doen hun best om hun ‘tuintje’ er fleurig uit te laten zien. 

Wat we ons herinneren van de vorige keren is dat de stad ook zeker niet overal even fris is. Ratten, kakkerlakken, straathonden, rioollucht en afval met de daarbij behorende stank. Eens kijken hoe we het dit keer gaan ervaren. 

Wilke loopt door Bangkok
Kleine offertempel aan de straat

De jetlag valt in ieder geval mee en de omschakeling van sneeuw naar zon is niet heel vervelend! Kortom, we zijn klaar om de stad in te duiken!

We beginnen met een tochtje over de Chao Phraya rivier. Watertaxi’s varen de hele dag op en neer over de rivier die dwars door Bangkok stroomt. Op de rivier is het een drukte van jewelste want naast de watertaxi’s varen er nog allerlei andere bootjes. Groot, klein, snel, traag. Alles vaart hier door elkaar heen.
Zo’n tochtje met de watertaxi is al een ervaring op zich en voor 50 eurocent mag je mee. In de verte zien we de skyline van Bangkok en aan beide waterkanten passeren we tempels. 
Eenmaal aangekomen bij de pier waar we uit willen stappen moeten we vaart maken, want de watertaxi’s houden niet van getreuzel! Dus oppassen voor het gat tussen de boot en de pier, want in deze rivier wil je echt niet vallen! Maar wel opschieten, want voordat we het weten wordt er alweer op het fluitje geblazen (zo hard dat je trommelvliezen ervan trillen) en is de boot in no time verdwenen. 

Watertaxi op Chao Phraya rivier
Binnen in de watertaxi

We laten de pier achter ons en wandelen naar een bloemenmarkt via smalle straatjes die ‘versierd’ zijn met elektriciteitsdraden. Ongelofelijk, we zijn echt weer in Bangkok! Terwijl het besef er nog niet helemaal is voelen we ons goed! Blij om weer op rak te zijn. Blij om weer in Thailand te zijn. Het voelt een beetje hetzelfde als terugkomen in Zuid-Afrika. Het gevoel van op ons plek zijn, op ons gemak zijn, gelukkig zijn.

Struinend over de bloemenmarkt zien we prachtige kunstwerken gemaakt van allerlei bloemetjes. Onder andere de ‘puang malai’. Een bloemenkrans van jasmijn, rozen en/of orchideeën. Deze worden gebruikt als offer, decoratie of geschenk. Het staat voor geluk en respect aan de beschermengelen waar men vanuit het Boeddhisme in gelooft. 
Wist je dat bijna 95% van de Thaise bevolking het Boeddhisme als geloofsovertuiging heeft? In Bangkok kun je daar niet omheen aangezien de stad meer dan 400 tempels telt. Ook de monniken die in hun oranje gewaad door de straten van Bangkok wandelen maken het Boeddhisme erg zichtbaar. Iets wat wij heel mooi vinden aan de cultuur van dit land!

Elektriciteitsbedrading in Bangkok
Kransjes in de verkoop op bloemenmarkt
Binnen op de bloemenmarkt
Bloemenblaadjes op de bloemenmarkt

Naast de bloemenmarkt brengen we ook bezoekjes aan verschillende tempels. De bekendste tempels van Bangkok hebben we andere jaren al bezocht. Toch kunnen we het niet laten om Wat Pho nogmaals te bezoeken. Het is de grootste en oudste tempel van de stad, maar vooral bekend vanwege de liggende boeddha van 46 meter lang en 15 meter hoog! Niet alleen de boeddha is indrukwekkend, het hele complex is een plaatje. En dus is het een heerlijke plek om rond te wandelen of zoals wij deden, op een bankje de zere voeten even wat rust gunnen. 

Liggende boeddha van Wat Pho
Wilke zit voor tempeltje in Wat Pho
Beeld van monnik in tempel
Verschillende boeddha's in Wat Pho

Maar we zijn natuurlijk niet alleen voor de tempels in Thailand. Het eten! Oh, het eten! Daar hadden we sinds Zuid-Amerika al zin in, al wisten we toen niet eens dat we weer naar Thailand zouden gaan. 
In de ochtend, middag en avond aan de rijst of noodles? Geen probleem! We smullen erop los. Pittige papayasalade, soep van kokosmelk op smaak gebracht met citroengras, limoenblaadjes en gember, curry’s, mango met kleefrijst, vers fruit en ga zo maar door. Elke maaltijd is hier een feest! En als je geluk hebt eet je nog op een gezellig terrasje ook… Ahum.

Wilke eet verse ananas
Keukentje bij street food zaak in Bangkok
Typisch terrasje in Bangkok
Mango sticky rice in Bangkok
Khao Soi soep in Bangkok

Omdat het onze derde keer Bangkok is en we zes nachten blijven hebben we alle tijd om nieuwe plekjes te ontdekken. Zo kiezen we wat wijkjes uit waar we nog niet eerder zijn geweest. De ene keer pakken we de trein, de andere keer de watertaxi. Wat dat betreft is het openbaar vervoer in Bangkok top geregeld! 
En na weer heel wat gewandel stuiten we op een tempelcomplex wat misschien wel de mooiste is die we tot nu toe bezocht hebben: Wat Ratchabophit. Omdat het in een minder bekende wijk ligt zijn er maar een handjevol toeristen te bekennen waardoor het er een oase van rust is. 

De tempel is beeldschoon en blinkt letterlijk door het zonlicht dat weerkaatst in alle spiegeltjes en gouden details. De camera maakt overuren terwijl we eigenlijk niet weten waar we moeten kijken. Stiekem zijn we een beetje verbaasd dat na het zien van zoveel tempels, we toch weer onder de indruk zijn. 

Koen bij Wat Ratchabophit
Dak van Wat Ratchabophit
Ingang bij tempel Wat Ratchabophit

Vlak voor zonsondergang vertrekken we naar een wijk waar we al eerder zijn geweest, maar die we  graag nog een keer bezoeken: Chinatown. Deze wijk is eigenlijk een zooitje ongeregeld. Maar wel een heerlijk zooitje ongeregeld. 
Omdat het Chinees Nieuwjaar nog steeds wordt gevierd zijn de straten versierd en is de tempel een mierennest van mensen. Iedereen komt offers brengen in de hoop op voorspoed voor het nieuwe jaar. Als twee onwetende toeristen wurmen we ons tussen de mensenmassa door maar al snel besluiten we om weer te gaan. Wij horen hier nu niet thuis.

Chinese tempel in Chinatown gedurende Lunar New Year
Locals offeren voor Lunar New Year
Chinese tempel in Bangkok
Wilke wandelt tussen Chinese lampionnen

We wandelen door smalle straatjes die als een gevlochten mand door elkaar heen lopen en struikelen zowat over de pruttelende, bloedhete wokpannen. De geur van scherpe pepers maakt ons aan het hoesten terwijl we bij andere pannen geen idee hebben wat er in de olie drijft. 

Zodra de zon ondergaat komen alle eetkraampjes tevoorschijn en veranderd de wijk door alle grote en kleurrijke reclameborden in een grote lichtshow. We nemen wat kleine hapjes en ontvluchten dan snel de drukte!

Drukte in Chinatown
Streetfood in Chinatown
Verkeer in Chinatown
Wilke bij eettentje in drukte van Chinatown

Voordat we het weten zijn onze dagen in Bangkok voorbij en doet het stiekem toch weer een beetje zeer om de stad achter ons te laten. Wat betreft de viezigheid is het ons dit keer alles meegevallen. We hebben in zes dagen tijd maar 1 rat en 1 dode kakkerlak gezien op straat. Dat was naar ons idee een aantal jaar geleden wel anders! Helaas is de overlast van uitlaatgassen en smog niet veranderd en dus is het hoog tijd om de uitlaatgassen in te ruilen voor klamme eilandlucht en dus pakken we het vliegtuig naar Phuket! Phuket? Dat feesteiland vol Russen? Ja Phuket.. Maar eenmaal geland brengt de taxi ons naar de pier want we gaan gelijk door naar Koh Yao Noi. Een klein eilandje op een half uurtje varen van Phuket, waar het als het goed is een stuk authentieker is dan op Phuket. We zijn benieuwd!

7 reacties

 1. Prachtig om jullie mooie verhaal te lezen, veel reisplezier! 🍀 Het ga jullie goed, ik volg jullie met veel plezier en steeds benieuwd naar jullie verhalen.

  Hartelijke groet
  Willemien

 2. Wat ziet het er heeeeeerlijk uit. Behalve die ene kakkerlak en rat dan :p
  Ik heb genoten van jullie blog weer!

 3. Ow heerlijk en herkenbaar de verhalen over Bangkok.
  Wat leuk om fotos te zien van prachtige tempels, de elektriek 😜, de satetjes op de grill, en wat er nog meer bij ligt wat je niet wilt (w) eten, de watertaxies, de chaos kortom een feest van herkenning, van alweer lang geleden.
  Ook het herkenbare gevoel van je er goed en fijn voelen vind ik tof om te lezen.
  Dat gevoel kan ik ook nog steeds naar boven halen als ik aan Thailand terug denk.

  Ondertussen vliegen jullie weer door.
  Down under….
  Ben erg benieuwd hoe het rakken daar bevalt.
  Dus zie weer uit naar een volgend blog.
  Have Fun you 2….
  Onze reis naar Griekenland is geboekt voor september…. Joeppieeee.
  Tszaziki…..
  X Marielle

 4. Hé Wilke, leuk dat je weer aan het schrijven bent, lekker weer en weer prachtige foto’s, goede reis naar Down Under. Groetjes Monique L.

 5. In 2017 besloot de thaise regering om de straten van Bangkok weer schoon, veilig en ordelijk te maken. De eettentjes moesten uit het straatbeeld verdwijnen. Maar zoals ik het nu lees is daar niet echt veel van terecht gekomen. Nou ja misschien een beetje daar jullie nu minder ratten en kakkerlakken zagen. Weer heerlijk om jullie verhalen te lezen en zelfs wat tips op te doen. In mei reizen wij weer naar Bangkok en de zuidelijke eilanden. Door jullie foto’s weer extra zin in!

  Blijf vooral lekker schrijven. Het is prima leesvoer haha

  Groet Corina

 6. Hallo Wilke en Koen
  Wat fijn dat jullie weer genieten van het op rak zijn ! Ik ga weer met plezier jullie reisverhalen lezen. Frans en ik gaan deze zomer naar Costa Rica waar jullie reis begon,we zijn benieuwd !!
  Nog heel veel plezier samen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu

Volg ons ook op Instagram:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang een mailtje als we een nieuwe blog online zetten