Niet altijd reizengeur en maneschijn

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, op reis zijn is niet altijd leuk. Wie denkt dat wij dagenlang cocktails drinken op het strand, een lui leventje leiden en dat alles maar aan komt waaien, heeft het mis! Reizen gaat niet vanzelf en kost energie.

Laten we voorop stellen dat we het hoe dan ook goed hebben! Onze droom was om voor onbepaalde tijd op reis te gaan en na hard werken, lastige keuzes maken en veel sparen maken we die droom nu waar. We ontmoeten mooie mensen, beleven een hoop avonturen en bezoeken allerlei uithoeken van de wereld. Dat is ook wat jullie meestal van ons zien en lezen. Maar tijdens het reizen zit het soms ook tegen en heel soms zijn we er even helemaal klaar mee. 

De afgelopen weken waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Maar dat gaan we nu toch doen omdat jullie ook best mogen weten dat we er soms lichtelijk doorheen zitten, moe zijn of het even niet meer weten. Ik hoor je al denken: ‘het is toch jullie eigen keuze om naar de andere kant van de wereld te gaan?! En jullie hoeven lekker niet te werken! Wat valt er nou te klagen?’ 
Waar! Maar dat betekent niet dat we het altijd naar onze zin hebben en dat het altijd goed met ons gaat.

Half februari kwamen we aan in Perth. De weken die volgden zijn we druk geweest met het regelen van praktische zaken en het zoeken van een campervan. Gelukkig waren er allerlei campervans te vinden en dus was het regelen van bezichtigingen geen probleem. Maar dan.. Waarop kies je een campervan uit, waar moet je op letten? Wat zoeken we eigenlijk en wat vinden we belangrijk in een van?
Een beetje onzeker voelde dat wel, maar naarmate de tijd vorderde werden we er handiger in. Plus, we zaten altijd op dezelfde lijn: dit wordt ‘m niet of dit is een kanshebber! 
We hebben 7 campervans bekeken die uiteindelijk vielen onder het kopje ‘dit wordt ‘m niet’. Maar er waren ook heel wat kanshebber, maarja..

Een kanshebber hebben we laten schieten aangezien deze aan de grote kant was. Onnodig en kost uiteindelijk alleen maar meer geld qua verzekeringen en benzine.

De volgende kanshebber bleek een dag later een groot mechanisch probleem te hebben en zou een week later pas gerepareerd worden. Dus, weer een week wachten en na de reparatie zou de prijs van de bus met 2000 Australische dollar omhoog gaan. Helaas, want wij wilden niet meer bieden. 

Kanshebber nummer 3. Dit was de campervan die we als allereerste hebben bekeken maar hij was boven ons budget en afdingen tijdens onze eerste bezichtiging vonden we te ongemakkelijk.
Inmiddels was de prijs gezakt. Mooi, we doen een bod (om de campervan ‘veilig te stellen’) en laten er een monteur naar kijken want op advies van velen kopen we geen auto zonder check.
In Australië bestaan er speciale autobedrijven die auto’s nakijken voordat iemand ‘m wil kopen. Ze zijn onpartijdig en zijn niet gekoppeld aan een autogarage. Ze maken een rapport op met hun bevindingen en wat je ermee doet mag je zelf weten. Oh ja, zo’n check is trouwens niet gratis… Dus wanneer je een monteur inschakelt ben je wel serieus wat betreft de eventuele koop. 
Maargoed, uitkomst van het rapport: vooral niet kopen! Koen heeft telefonisch met de monteur gesproken en raadde ons echt af deze bus te kopen. Dus helaas, de koop ging niet door. 

Nummer 4. Dit wordt ‘m! Maar de volgende ochtend horen we onverwachts dat ze ‘m aan een ander heeft verkocht. 

De tijd tikt maar door, het duurt ons te lang en de teleurstellingen stapelen zich op. Dit alles kost veel energie en dat terwijl we even nergens anders energie van terug krijgen. Dagje strand of wandelen door het stadspark, maar verder dan dat komen we niet echt. Eerlijk, tot nu toe voelen we het nog niet zo met Australië. 
We raken geïrriteerd want we willen op rak! Op rak door Australië met onze eigen campervan. Maar zolang die er niet is zitten we voor ons gevoel ‘vast’ in Perth, waar we inmiddels alle highlights wel hebben gezien.

We gaan over op plan B: we gaan nog twee campervans bezichtigen. Is het iets, dan doen we gelijk een bod en regelen we een monteur. Is het allebei niets dan pakken we het vliegtuig naar de andere kant van Australië en gaan we het daar proberen. Klinkt rigoureus, maar zo ver waren we in gedachten dus al.  

Na de twee bezichtigingen staan we voor een lastige keuze want beide bussen zijn interessant. Dus we wegen alle voors en tegens af en doen een bod op een van de vans. Daarbij doen we gelijk een aanbetaling want we willen niet dat deze voor onze neus wordt weggekaapt. 

Kat in ‘t bakkie, zou je denken. Niet dus, blijkt maar weer in het land van de regeltjes. Om een lang verhaal kort te maken: de keuring die de vorige eigenaar heeft laten doen is niet de juiste en dus moeten wij een nieuwe laten doen. De uitkomst is dat er wat kleine dingen moeten gebeuren aan de bus om ‘m door deze specifieke keuring heen te laten komen. En dat alles kost weer een hoop tijd, geld en energie. 
Maar, uiteindelijk krijgen we groen licht en kunnen we naar het kantoor om de bus op onze naam te laten zetten. 

Western Australian kenteken platen zijn binnen
Nieuwe kentekenplaten op de auto

Volgen jullie het nog? 

Laten we afsluiten met het goede nieuws. Inmiddels is alles helemaal rond, de bus is van ons! We hebben er een beetje aan kunnen klussen met dank aan Daan, die een garage vol gereedschap heeft. Natuurlijk ook wat gezellige spulletjes geshopt om de campervan ons eigen te maken. 

Met de bus naar Ikea
Klussen aan de bus

We kunnen op rak. Dag Daan, dag Perth. Tijd om Australië eindelijk verder te gaan ontdekken!

Foto met Daan
Op rak door Australie

12 reacties

 1. Als ik het zo lees is het inderdaad niet allemaal reizengeur en maneschijn… maar na al dat gedoe word het gelukkig ook weer “beloond” en is het nu allemaal even achter de rug.
  Fijn dat jullie je van hebben kunnen claimen en uiteindelijk “the perfect one” hebt gevonden. Gauw gassen en weg uit Perth!! 🏎️
  Blij om te zien dat jullie weer vooruit kunnen.
  Drive safe mate!

  1. De campervan ziet er super uit. Jullie hebben hem heel gezellig gemaakt! Nu kan het grote genieten weer beginnen!

 2. Super blij voor jullie en trots dat jullie nu een campervan gevonden hebben, de aanhouder wint…!
  Nu lekker op rak door Australië en genieten!

 3. En doooooooor……
  Het is ook niet niks een huisje op wielen kopen.
  Alles komt goed, lekker rakken weer…..🚐 😎 🌻

 4. Het is het ongemak wel waard geweest want jullie worden nu wel beloond met een mooie en praktische Van.
  Nu weer genieten mooie verhalen schrijven en foto’s maken zodat we weer van afstand mee kunnen genieten!! 😍 Veilige kilometers lieverds 😘

 5. Hi sweethearts! Congratulations. Your new home looks stunning! Enjoy every minute…looking forward to the next update. Lotsalove from PE.

 6. Hé Koen en Wilke, het heet niet voor niets Down under🙈🙃Ups and Downs(under) Goede reis , de Ups zijn weer begonnen!! Groetjes Monique L.

 7. Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen !De volhouder wint . Nu kunnen jullie weer gaan genieten en op avontuur !! Goede reis Wilke en Koen🤗

 8. Hallo Koen en Wilke
  Hopelijk is dat vervelende dipje voorbij en nu naar de volgende uitdaging. Succes. Pas op voor de haaien in Stark Bay.
  Lieve groet Oma Heel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu

Volg ons ook op Instagram:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang een mailtje als we een nieuwe blog online zetten