Roadtrip langs de Tuinroute

De Tuinroute is misschien wel de meest bekende roadtrip van Zuid-Afrika. De route loopt voor een groot deel langs de zuidkust, met hier en daar een optie om het binnenland in te gaan.
Onze eerste stop waar we onze benen strekken is het prachtige park Tsitsikamma! Je kunt hier mooie wandelingen maken en als je geluk hebt walvissen en dolfijnen spotten. Wij wandelen een stukje en trotseren de bekende wiebelbrug.

Tsitsikamma uitzicht op rotsen
Kloof van Tsitsikamma
Hangbrug bij Tsitsikamma
Kano's op wilde water in Tsitsikamma

Voor onze overnachtingsplek moeten we een stukje verder rijden, namelijk naar Plettenberg Bay. We rijden een stukje het binnenland in om vervolgens uit te komen bij een heerlijk huisje omringt door groene natuur en paarden. Een perfecte plek om alle indrukken van Port Elizabeth te laten bezinken.

Het is winter in Zuid-Afrika, wanneer de zon zich laat zien is de temperatuur aangenaam, maar de avonden en nachten zijn koud. Gelukkig hebben we een gezellige en warme vuurplaats waar de mannen een fikkie stoken en waar we maar al te graag marshmallows roosteren. 

Verblijf in Plettenberg Bay
Koen aait Toots het paard

Hoewel de buienradar een flinke regenbui voorspelt lijkt het op te klaren. De zon komt tevoorschijn dus we trekken onze wandelschoenen maar weer eens aan. De eigenaar van onze Airbnb heeft een wandelroute aangeraden die door het Robberg natuur reservaat loopt, een klein schiereiland. Dus dikke sokken aan, jas aan, windjack omgeknoopt, we gaan op pad! 

Wanneer we de auto parkeren krijgen we de deuren maar amper open, wat een wind! Het is fris dus we gaan snel aan de wandel. De wandelroute loopt langs de bergwand rondom het schiereiland. We beginnen aan de kant van Plettenberg, die kant van het schiereiland grenst aan de rustige baai waar het bijna windstil is. Met flink de pas erin en de zon op onze bol trekken we al snel ons eerste laagje kleding uit. Het pad is goed te bewandelen met hier en daar wat rotsen en trappen die we over moeten. 

Robberg uitzicht tijdens wandeling
Frans met verrekijker

Helaas spotten we geen walvissen maar wel een hele kolonie zeehonden. Het zijn er tientallen, misschien wel honderden. Een aantal dobberen rond in de golven maar de meesten liggen lekker te luieren in de zon.

Kolonie van zeerobben bij Robberg
Zeehond springt uit water

Na een uurtje komen we op de helft van het schiereiland. Het is mogelijk om het schiereiland helemaal rond te lopen, maar dat blijkt nogal pittig te zijn. Dus we kiezen voor de kortere route. Via een zandbank steken we dwars het schiereiland over en komt de zilte nevel ons tegemoet. We krijgen de wind vol van voren.
Deze kant van het schiereiland vangt alle wind en het jasje dat we uit hadden gedaan gaat heel snel weer aan. Bordjes waarschuwen voor onvoorspelbare rukwinden, opletten dus. Aan deze kant moeten we ook wat meer klimmen en soms met houvast aan een touw meters afleggen. In combinatie met de harde wind is het best even werken en kunst om balans te houden. Dan komt er in de verte ook nog eens een hele donkere wolk aan waardoor we toch een tandje bij zetten. Wanneer de eerste druppeltjes vallen komen we verwaaid aan bij de auto. Zo, sporten dat hoeft vandaag niet meer!

Wilke steekt Robberg schiereiland over
Uitzicht Robberg
Frans staat op strand Robberg
Rotspartijen bij Robberg
Klimmen en klauteren op Robberg
Koen op Robberg strand

Knysna is ook een bekende stop langs de Tuinroute, waar enorme rotsen en de wilde zee zorgen voor mooie plaatjes. Met vloed loopt de lagune, waaraan het dorp grenst, vol met water. Tijdens eb loopt de lagune leeg en zoeken mensen er naar zeevruchten.
We maken er een uitstapje naartoe en met de verrekijker op zak wandelen we over de houten vlonders boven op de klif. En dan, in de verte, zien we wat pluimen de lucht in gaan. Walvissen!
Ze willen zich nog niet graag laten zien, maar we hebben goede hoop want Hermanus staat nog op de planning. Dé plek in Zuid-Afrika om walvissen te spotten. 

Wilmique kijkt uit op zee in Knysna
Wilmique en Wilke in Knysna

We zeggen Toots, het witte paard, gedag en pakken de auto weer in. Vandaag staat er een lange rit op de planning, maar wel een hele mooie! Een bochtige bergpas brengt ons het binnenland in naar Klein Karoo. Klein Karoo is een woestijnachtig en uitgestrekt gebied, droog maar ook heel vruchtbaar. Kilometers lange, verlaten en prachtige wegen lopen door deze regio en vormen een toffe roadtrip. 
De route verveelt geen moment. Wijdse uitzichten, de dramatische wolken, struisvogels en hoge kliffen waar zelfs een beetje sneeuw op ligt. Want ja, het is koud!

Snelweg door Kleine Karoo
Bergachtige omgeving in Kleine Karoo

Slapen doen we in het dorp Swellendam waar we de volgende ochtend nog een wandeling maken. Maar Koen en ik kunnen eigenlijk niet wachten op onze volgende bestemming. Hermanus! Inderdaad, de walvisbestemming van Zuid-Afrika. 
Ik val in herhaling, maar de route terug naar de kust is wederom prachtig! We passeren tientallen velden waar gele bloemetjes in bloei staan met op de achtergrond de enorme kliffen waarachter Klein Karoo ligt. 

Platteland op route naar Hermanus
Gele bloemenvelden op route naar Hermanus

Na alle praktische dingen, zoals het inslaan van boodschappen, weten we niet hoe snel we naar de baai van Hermanus moeten. Want we zijn hier natuurlijk maar voor één ding!
Het mooie van dit dorp is dat iedereen daarvoor hier is: walvissen. Mensen verzamelen zich langs de kustlijn en de een heeft nog een grotere lens bij dan de ander. Maar het is rustig in het water voor ons, al zien we in de verte wel een pluim omhoog komen die ontstaat wanneer een walvis bovenkomt om te ademen. Ze zitten er dus wel. Maar net als safari is het afwachten totdat de walvissen zichzelf laten zien. 
Iemand raadt ons aan om iets verder het dorp uit te rijden naar een van de vele viewpoints, volgens haar zijn daar afgelopen dagen regelmatig walvissen gespot.
Hup, de auto in, we gaan een kijkje nemen! Meerdere mensen hebben dit viewpoint weten te vinden, en niet zonder reden, want voordat we het weten komt een walvis ons gedag zeggen. 

Walvis zwaait
Walvis spuit water
Walvis toont staartvin

De dagen in Hermanus wandelen en turen we heel wat af. En met succes! Tientallen pluimen, vinnen die boven water uitsteken en uiteindelijk zelfs springende walvissen! Zo’n sprong wordt een ‘breach’ genoemd. Voor ons een hele show, maar zij doen het om te communiceren met walvissen op grote afstand. 

Springende walvis in Hermanus
Springende walvis in Hermanus 2

Het hoogtepunt was toch wel de moeder met haar kalfje. Dit mooie stel hebben we gezien in een baai op een half uur gelegen van Hermanus. Samen zwommen ze rakelings langs de rotspartijen vanaf waar wij naar ze keken, vol verwondering. 
Het was een perfect moment voor Koen om de drone weer eens te laten vliegen en geweldige plaatjes te schieten!

Walvismoeder en kalf in de Kelders
Walvisvin in de kelders

Ondanks mijn angst voor de onderwaterwereld kan ik er geen genoeg van krijgen, het spotten van walvissen. Maar wel veilig vanaf de kustlijn. Je kunt ook met spotbootjes of een kajak het water op gaan, maar daar moet ik niet aan denken. Zo’n immens beest langs je peddels! Brr.. 
En dat is dus het mooie van dit gebied, tijdens het juiste seizoen spot je hier walvissen veilig vanaf de kant.

De verrekijkers gaan terug de tas in, tijd voor heel wat anders: de wijnstreek! Koen en ik zijn hier nog nooit geweest, ik drink niet en Koen houdt meer van bier. Maar nu met mijn ouders erbij, die graag een wijntje drinken, kunnen we dit gebied niet overslaan! 
We slapen in de omgeving van Stellenbosch waar honderden wijnboerderijen zijn. Het heuvelachtig gebied vol met druivenranken is prachtig, ook al zijn de ranken kaal.
We maken mooie wandelingen, lunchen bij een prachtig restaurant en bezoeken een wijnboerderij met een gigantische tuin waar van alles bloeit en groeit. Fruit, groenten, tropische vruchten, bloemen, kruiden, noem het maar op. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk maar om één ding: wijn proeven!

Wijnhuis van Babylonstoren
Wijnranken met Hottentots gebergte
Haan in tuinen van Babylonstoren
Frans en Wilmique proeven wijn

Met weer een extra kilootje eraan verlaten we de wijnstreek. De laatste bestemming met z’n vieren wacht op ons: Kaapstad. We verblijven op het Kaapse schiereiland waar natuurgebied Kaap de Goede Hoop ligt. Ver van het drukke centrum. Om er te komen rijden we langs de kust en passeren we de buitenwijken van Kaapstad. Aan onze linkse hand ligt de wilde zee, rechts van ons een enorm township. Het wordt stil in de auto totdat ik gesnotter hoor. De townships blijven indruk maken op mijn ouders. De mening van mijn vader is dan ook: ‘je hebt Zuid-Afrika niet gezien als je de townships niet hebt gezien.’ 

Townships vanuit auto
Townships vanuit auto

En eigenlijk kun je er ook niet omheen want aan de grens van elk dorp en elke stad vind je een township. Het is wat het met je doet, in hoeverre je het binnen laat komen, het laat je nadenken over hoe goed we het hebben en hoeveel pech je kunt hebben wanneer je ergens anders geboren wordt. 
Het verschil tussen arm en rijk is hier groot en right in your face, je kan er niet omheen. Maar je kan er ook weinig mee. Het is zo en het zal voorlopig zo blijven.
Kleine dingen kunnen voor iemand de dag draaglijk maken zoals het geven van eten en drinken. Dit hebben we de afgelopen weken regelmatig gedaan, zo hebben we heel wat mandarijntjes en brood uitgedeeld.
Maar ook hebben we veel mensen onze overgebleven lunch of diner aangeboden. Al waren het tien frietjes, we lieten het inpakken om er vervolgens iemand blij mee te maken.
Elf jaar geleden deed ik dit voor de eerste keer, op advies van Peter. Het voelde toen heel raar om het eten waaraan ik had zitten peuzelen af te geven, maar het tovert hier een glimlach op het gezicht. Je kunt het misschien niet voorstellen, maar dat is echt hoe het gaat. 

Het is best wel eens goed om hier bij stil te staan en er over na te denken. Want dat hoort ook bij reizen. Zien, horen, ruiken & proeven. Maar vooral ook nadenken. 

Wilke op Robberg

In de omgeving van Kaapstad is van alles te doen. Het is vooral de natuur en de woeste kustlijn waar je je dagen kunt vermaken. Een strand vol met pinguïns, zonnende zeehonden in de haven, bavianen langs de weg, autoroutes langs de kust, mooie wandelingen en natuurlijk de toeristische hotspots zoals de Tafelberg, Cape Point en Kaap de Goede Hoop. 

Pinguins in Betty's Bay
Pinguin in Boulder's Bay
Slapende zeehond op kade Kalk Bay
Slapende zeehonden in haventje Kalk Bay
Cape Point op schiereiland
Baviaan in de berm
Kaap de goede hoop
Hout Bay en Chapman's Peak drive

De tijd vliegt, we hebben de afgelopen vier weken veel gezien en gedaan.
Een weerzien vol tranen, geslaagde safari’s, uren in de auto, honderden kilometers gereden, heerlijk gegeten, veel gewandeld, onze ogen uitgekeken. Genoten!
Maar helaas zit de vakantie van mijn ouders erop. Zij vliegen weer terug naar Nederland met een ervaring in hun rugzak die ze nooit meer zullen vergeten. Het was bijzonder om deze reis met z’n vieren te maken, maar nu is het tijd om weer samen op rak te gaan! 
We blijven nog even hangen in Kaapstad om plannen te maken, wordt vervolgd!

11 reacties

 1. Lieve Wilke en Koen,
  Woorden schieten tekort!
  Wat een geweldige tijd hebben wij met jullie beleefd.
  Bedankt voor de kilo’s😅voor het heerlijke eten wat jullie bereiden,de Afrikaanse braai (BBQ)met de heerlijke kruiden (de fik erin).
  Lachen ,huilen,toeren,mooie foto’s,…………teveel om op te noemen…..

  BEDANKT,
  Liefs (schoon)pap en mam 😘😘

  1. Wilmique & Frans. Baie Baie liefde. It was wonderful meeting & spending time with you. Wishing you a safe & pleasant trip back home. Till we meet again. God bless! Daphne & Peter

 2. Dit was dan jullie avontuur, zo lang naar uitgekeken en nu weer tijd on te vertrekken Wilmique en Frans. Om nooit te vergeten ….En jullie weer samen op rak Wilke en Koen. Nog meer prachtige avonturen beleven. Prachtig om te lezen Wilke. We blijven met jullie meerakken hoor…. Wat een mooie foto’s weer…
  Liefs en warme groeten ❤️

 3. Weer tijd om afscheid te nemen 😔 maar wat een mooie, voor altijd blijvende, herinneringen hebben jullie samen met paps en mams gemaakt! ❤️❤️ Fijn om te zien dat jullie zo’n geweldige tijd hebben gehad!

 4. Wow wow , wat een prachtige reis is dit en dank je wel dat je ons zo laat meegenieten, je prachtige blogs, de prachtige foto’s, super dank je wel!!!
  No.g heel veel reisplezier !!!

 5. Wat hebben jullie hier naar lang naar uitgekeken en nu stappen ze straks zo weer het vliegtuig in… maar wel met verwonderlijke en prachtige herinneringen met jullie ♥️ En zo is jullie rak rugzak weer volgestopt met liefde!
  Klaar weer om te rakken 😉
  Veilige reis voor jullie paps en mams 🧀

 6. Aan alles komt een eind ! Maar wat hebben jullie met z,n vieren genoten ! Geweldig voor Wilmique en Frans. Een reis om nooit te vergeten !!

 7. Prachtig om te lezen wat jullie samen mee maken in Zuid-Afrika. Hopelijk mogen jullie nog vele mooie momenten hebben op jullie reis samen.
  En voor Frans en wilmique een onvergetelijke reis. We zullen de verhalen over wel horen.
  Lieve groet Rian en Jan

 8. Wat mooi geschreven alweer Wilke.
  Wat maken jullie een fantastische reis en wat leuk dat Frans en Wilmique een stukje daarvan mee mochten maken. Geniet nog van jullie verdere reis! 😘

 9. Wat een geweldige walk down memory-lane voor jou Wilke en hoe bijzonder dat je dit met je vader en moeder hebt kunnen doen.
  Zoals al eerder gezegt een reis om nooit te vergeten!!!

  Inmiddels ben ik een fan van jullie blogs. Benieuwd naar het volgende avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu

Volg ons ook op Instagram:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang een mailtje als we een nieuwe blog online zetten