Onze reisroute door Colombia

Op reis gaan in Colombia is een erg goed idee! Het is een enorm divers en mooi land waar je je tijd goed door kunt brengen. Een erg mooie natuur, veel cultuur en natuurlijk koffie! Onze reisroute door Colombia tijdens onze wereldreis bracht ons naar het centrale deel van Colombia, de ‘Eje Cafetero’. Bergachtige omgevingen, kleurrijke dorpjes en heerlijke koffie. Zoek je inspiratie voor een reis door dit deel van Colombia, lees dan zeker verder.

Vervoer in Colombia

Reizen door centraal Colombia doe je voornamelijk met de bus. Het netwerk van busvervoer is namelijk erg goed en gemakkelijk geregeld in Colombia. Via de website www.redbus.co kun je tickets kopen met alle grote maatschappijen.
Reizen met de bus is naar onze ervaring ook veilig. Grote bagage wordt vaak gelabeld waardoor alleen jij je bagage kunt ophalen bij aankomst op je bestemming. 

Ook zijn er bestemmingen die wat meer tijd kosten om te bereiken met de bus. Daarvoor is een binnenlandse vlucht een goede oplossing. Er zijn voldoende aanbieders van binnenlandse vluchten tegen een schappelijke prijs. Zelfs met het boeken van een vlucht op korte termijn geeft nog gunstige prijzen.

ONZE REISROUTE​ DOOR COLOMBIA

Zoals al in de introductie van deze blog is gezegd hebben wij alleen maar het centrale deel van Colombia bezocht. Onze reisroute door Colombia gaat dan ook door het hart van de koffie regio. Onze reis startte in Medellín en eindigde in Bogotá.

Het is mogelijk om verder naar het zuiden te reizen. Hier wordt de natuur ongerepter en zal het dus genieten zijn voor natuurliefhebbers. Echter worden de veiligheidsrisico’s ook groter omdat dit deel van het land minder bereisd is.

Ook hebben wij het noorden van het land overgeslagen. Tijdens onze wereldreis bezochten we Colombia na Costa Rica. Het noorden bestaat voornamelijk uit kustbestemmingen en nationale parken, iets wat we in Costa Rica al veelvuldig hadden bezocht.

Navigeer direct naar:
MedellínGuatapéJardínSalento – Bogotá

Onze reisroute door Colombia

Medellín

Aantal nachten: 3
Ons verblijf: Ayenda Loft 32

Medellín was onze eerste bestemming in onze reisroute door Colombia. Wij kwamen hier aan vanaf onze vorige bestemming in Costa Rica. Vanuit Nederland is het ook mogelijk om te vliegen naar Medellín, al zal dat meestal via Bogotá zijn.

Medellín is een bruisende metropool die indruk op je zal maken. De stad is gelegen in een vallei waardoor je erg goed kunt zien hoe groot de stad wel niet is! Een modern metro-netwerk verbindt de verschillende wijken van de stad met elkaar en het is zelfs mogelijk om met de kabelbaan te pakken. Je kunt in Medellín interessante wandelingen door de sloppenwijken doen met locals die je veel meer kunnen vertellen over het turbulente verleden van de stad en regio. In deze blog lees je over onze wandeling door één van deze sloppenwijken, Comuna 13.

In de wijken Poblado en Laureles hangt een fijne sfeer! Wij zouden dan ook aanraden in één van deze wijken te verblijven. Wij verbleven in Laureles, wat bekend staat als een wat rustigere wijk. In Poblado hangt er meer een backpackers sfeer en zijn er dus ook de feestjes te vinden!

Panorama over Comuna 13 wijk in Medellin
Wilke in kabelbaan boven sloppenwijk

WANDELING DOOR COMUNA 13
De vele sloppenwijken die tegen de heuvels van Medellín zijn gebouwd zijn voor buitenstaanders onveilig om te bezoeken. Maar het is mogelijk om toch te zien en ervaren hoe het is in zo’n wijk. Comuna 13 is een van de vele sloppenwijken met een gewelddadig verleden. Maar daar is de huidige community helemaal klaar mee. Er worden interessante rondleidingen gegeven door deze wijk. Wij sloten aan bij de tour van World Lion Tour via Guruwalk en waren erg onder de indruk van de tour!

ETEN
Voor een hapje eten hoef je in Medellín vaak niet lang te zoeken. Voor ons was er wel één eettentje dat er uit sprong en waar we dus meerdere keren wat gegeten hebben. ‘Chilaquiles’ is een Mexicaans restaurantje dat zelf zijn tortillas en mole maakt op traditionele wijze. Geen Colombiaanse keuken dus, maar wel ERG lekker!

Guatapé

Reistijd Medellín – Guatapé:
Openbaar vervoer – 2:00 uur

Aantal nachten: 3
Ons verblijf: Oak Tree House

Vanuit Medellín vertrek je vanaf de noordelijke busterminal met een kleine bus naar Guatapé. De rit naar deze bestemming toe is al de moeite waard. Nadat je Medellín achter je hebt gelaten staat er een mooie route te wachten afwisselend met bergen en het meer waar Guatapé aan ligt. Je wordt afgezet in het centrum aan de boulevard. Vanaf hier kun je met een tuktuk naar je verblijf worden gebracht.

Guatapé is een klein en kleurrijk dorpje dat aan een groot stuwmeer ligt. In dit meer zijn meerdere eilandjes te vinden. Het is dan ook een populaire plek voor watersporten. Maar vooral het knusse centrum met de kleurrijke huisjes is waarom je naar Guatapé gaat.

Ook vind je bij Guatapé de ‘Piedra del Peñol’. Dit is een monoliet (ofwel een berg bestaande uit één rots) die het landschap van Guatapé tekent. Je kunt deze rots ook beklimmen middels trappen. Met een klein half uurtje klimmen heb je een adembenemend uitzicht over het meer met alle kleine eilandjes. In deze blog lees je hoe wij Guatapé hebben ervaren.

Guatapé gekleurde huisjes straat
Koen geniet van uitzicht

Terug naar Medellín

Reistijd Guatapé – Medellín:
Openbaar vervoer – 2:00 uur

Aantal nachten: 2
Ons verblijf: Terra Biohotel

Vanaf het centrum van Guatapé reis je met de bus weer via dezelfde route terug naar Medellín. In één dag doorreizen naar Jardín (de volgende stop) is een uitdaging aangezien. Je keert namelijk terug naar de noordelijke busterminal en de bus naar Jardín vertrekt vanuit de zuidelijke busterminal. Wij raden dus aan minstens één nacht te verblijven in Medellín. 

Jardín

Reistijd Medellín – Jardín:
Openbaar vervoer – 3:00 uur

Aantal nachten: 3
Ons verblijf: Appartement centrum Jardín

De volgende plek in onze reisroute door Colombia is Jardín. Wederom gebruikten we het goede busnetwerk om in Jardín aan te komen. Met een compacte bus vertrek je vanaf de zuidelijke busterminal van Medellín naar Jardín. Ook deze route brengt je door een mooi bergachtig gebied. Na drie uur arriveer je in het centrum van het kleine Jardín. Verblijf je ook in het centrum? Dan kun je prima te voet naar je verblijf!

Jardín is een klein dorpje in de koffiestreek van Colombia. Het heeft een gezellig dorpscentrum met een centraal plein. Dit is een heerlijke plek om te gaan zitten en de lokale Colombiaanse cultuur in je op te nemen. Er zijn ook genoeg gezellige plekjes om wat te eten en drinken. 

Het dorp is gelegen in een prachtige omgeving waar je vele wandelingen kunt maken. Zelfs vanuit het dorp is het mogelijk om mooie wandelingen te maken en kun je onder andere gebruikmaken van de lokale kabelbaan (niet voor angsthazen!). Ook is er de optie om vogels te spotten en grotten te bezoeken. Genoeg te doen dus!

Uitzicht op Jardin vanuit koffieplantage

WANDELING NAAR MIRADOR CRISTO
Vanuit het centrum van Jardín is er een beeld van Jezus te zien op een heuvel. Je kunt naar dit viewpoint wandelen via een mooie route. Wandel naar de forel kweker ‘La Argelia’ en wandel via hun landgoed naar het beeld van Jezus. Om terug te keren naar het centrum van Jardín kun je vanaf het uitzichtpunt naar beneden wandelen door een bananenplantage. Een erg mooie ronde om te wandelen!

ETEN
Jadrín kent veel eettentjes waar je overheerlijk kun eten. Onze absolute favoriet is een lunchzaakje genaamd ‘El Jardín de Jardín’. Een erg sfeervol en hip zaakje vol met planten waar je voor een goed lunchgerecht terecht kunt.
Ben je op zoek naar een restaurant met wereldkeuken? Dan kun je terecht bij ‘Bon Appetit’. Bij dit restaurant aten wij een lekkere Pad Thai en Indiase Tikka Masala. Dat kan dus ook in Colombia!

Salento

Reistijd Jardín – Salento:
Openbaar vervoer – 8:30 uur

Aantal nachten: 4
Ons verblijf: Refugio Puente Explanación Ecolodge

De reis naar Salento vanuit Jardín is de langste die we gemaakt hebben tijdens onze reis in Colombia. Om in Salento te komen móet je de eerste bus naar Riosucio nemen. De bus om daar te komen is een traditionele chiva bus. Als je op tijd aankomt in Riosucio kun je een directe bus nemen naar Salento. Onze reis verliep door een geblokkeerde bergweg helaas niet zo spoedig, lees in deze blog hoe het ons verging!

Eenmaal in Salento kun je genieten van wederom een leuk dorpscentrum. Salento is een toeristische trekpleister voor zowel buitenlandse- als Colombiaanse toeristen. De reden hiervan is dat het middenin de koffie regio ligt. In de omgeving kun je dus ook erg veel koffieplantages vinden waar je een rondleiding kunt krijgen.

Maar de belangrijkste trekpleister van Salento is de nabijgelegen Cocoravallei. Via het centrum van Salento kun je een lift pakken met een van de vele ‘Willy’ jeeps. Eenmaal onderweg naar de vallei zie je de prachtige waspalmen verschijnen. Ga vooral de wandeling maken die je brengt naar de hogergelegen gebieden van de vallei met de fotogenieke uitzichten.

Palmbomen in de Cocora vallei
Verblijf in Salento

Bogotá

Reistijd Salento – Bogotá:
Binnenlandse vlucht – 1:00 uur naar vliegveld + 0:55 vlucht
Openbaar vervoer – 8:00 uur

Aantal nachten: 4
Ons verblijf: TB904

Onze reisroute door Colombia eindigt in Bogotá. De reis naar Bogotá kun je het beste maken met het vliegtuig. Vanuit Salento reis je met de bus of taxi naar Pereira of Manizales om van daaruit te vliegen naar Bogotá. Wij kozen voor Pereira vanwege de vluchtprijzen.

Bogotá is de hoofdstad van Colombia. Het was voor ons een minder leuke plek dan dat Medellín was. Het is een stad dat door veel hoogbouw en beton niet erg grauw overkwam op ons. Maar dat betekent niet dat je er geen leuke dingen kunt doen! Wij waren er tijdens Pasen en in katholiek Colombia betekent dat maar één ding: grote paasprocessies. Ben je er rond deze periode? Dan is Bogotá een leuke plek om te zijn! Ook is er een kabelbaan in Bogotá die je naar de top van de Monserrate brengt. Hier vind je een kleine kerk en heb je een mooi uitzicht over de stad.

Kerk op Monseratte Bogota
Processie in Bogota onder toezicht militairen

Dit was onze reisroute door Colombia! Onze reis in Colombia was met name gericht op de centrale regio van het land, de ‘Eje Cafetero’.

Het land heeft uiteraard veel meer te bieden, zoals het bezoeken van het noorden van het land. Hier ligt de stad Cartagena, vind je meerdere nationale parken en kun je genieten van het strandleven. Ook heb je nog de stad Cali en de Tatacoa-woestijn verder naar het zuiden. Genoeg andere regio’s om te ontdekken!

Heb je nog vragen of tips over onze reisroute in Colombia? Laat dan zeker een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu

Volg ons ook op Instagram:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang een mailtje als we een nieuwe blog online zetten